≡ Menu

Kebaikan Cuka Kayu (Wood Vinegar) Untuk Tanaman

Kebaikan Cuka Kayu (Wood Vinegar)

Cuka Kayu (Wood Vinegar) adalah produk sampingan yang terhasil daripada pembakaran kayu tanpa udara bagi menghasilkan arang. Cuka kayu bukanlah sama seperti cuka makan yang biasa kita nampak di dapur.

Memang ada cuka kayu yang boleh dimakan. Tetapi dalam artikel kali ini saya bercerita tentang cuka kayu khas untuk pertanian.

Persoalan utama yang akan muncul mestilah apa manfaat cuka kayu pada kebun saya?

Cuka Kayu Wood Vinegar Cuka Kayu Shopee

Antara kebaikannya adalah:

  1. Bertindak sebagai penangkis serangga perosak, mengawal pertumbuhan kulat merbahaya dan bakteria.
  2. Membasmi kuman dan meneutralkan keasidan tanah, membaiki tahap pH dan menambah kepekatan nitrogen menjadikan tanah lebih sihat.
  3. Mengurangkan kerosakan oleh penyakit tumbuhan dan serangga musuh tanaman.
  4. Mengurangkan penggunaan bahan kimia dan baja komersial sehingga 50%.
  5. Menambah jangkahayat batas tanaman, memanjangkan tempoh kesegaran sayur-sayuran, buah-buahan dan bunga-bungaan.
  6. Menambah kemanisan buah-buahan dan tebu.
  7. Mempercepatkan proses kompos terhasil.
  8. Mengurangkan bau busuk kompos.
  9. Menghilangkan bau bahan buangan ladang dan membasmi kuman ladang ternakan lembu, ayam dan sebagainya.
BACA:  Fertigasi: Cara Mudah Mengawal Rumpai

Mengikut kajian yang dilakukan di Jepun, cuka kayu asli mengandungi lebih daripada 200 bahan kimia berguna seperti asid asetik, formaldehyde, ethyl-valerate, methanol dan tar. Bahan-bahan ini mampu memberi kesan yang bagus kepada tanaman dan juga tanah.

Cuka Kayu Wood Vinegar WNR Agro Cuka Kayu Shopee

Panduan Cara Guna Cuka Kayu

Bagi sayur, pokok buah dan pokok bunga, boleh guna nisbah 2:1000. Contohnya 2mL cuka kayu campur dengan 1L air. Jika guna tong pam 20 L, campur dengan 40 mL cuka kayu. Sembur pada daun, batang dan pangkal serta tanah di sekiling pokok.

Semburan hendaklah dibuat seminggu sekali agar dapat memberi kesan yang optimum. Jika tanaman kita sangat bermasalah, boleh tingkatkan kadar semburan kepada 3 kali seminggu.

BACA:  Menara Aeroponik Spin Tower

Apabila tanaman mula pulih, kurangkan kepada 1 kali seminggu.Macam saya, akan set setiap hari Sabtu atau Ahad untuk sembur pokok-pokok saya dengan cuka kayu.

Jika tanaman telah teruk diserang penyakit atau perosak, bolehlah kita membuat penyemburan lebih kerap seperti 2-3 kali semburan dalam seminggu.

Kalau ada baja cecair lain lagi elok campur.

Perlu ingat bahawa cuka kayu sendiri tidak lengkap bagi memberi kesuburan optimal pada tumbuhan. Gabungan cuka kayu dan baja organik mampu memberi hasil yang maksimum.

Kebaikan Cuka Kayu Info Grafik Cuka Kayu Shopee

Gambar: sobriyaacob.com & Kebun Bandar

FAQ CUKA KAYU (WOOD VINEGAR)

1: Apa itu Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Cuka Kayu (Wood Vinegar) adalah produk sampingan yang terhasil daripada pembakaran kayu tanpa udara bagi menghasilkan arang.

2. Apakah fungsi Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Cuka Kayu (Wood Vinegar) berfungsi sebagai pengawal makhluk perosak, lumut dan rumpai. Ia juga bertindak sebagai baja asli, menggembur dan meneutralkan keasidan tanah. Cuka Kayu juga dapat membantu pertumbuhan tanaman. Ia juga dapat membunuh kuman serta menghilangkan bau busuk.

BACA:  Cara Tanam Pokok Durian Musang King

3. Apakah kandungan yang terdapat di dalam Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Mengikut kajian yang dilakukan di Jepun, cuka kayu asli mengandungi lebih daripada 200 bahan kimia berguna seperti asid asetik, formaldehyde, ethyl-valerate, methanol dan tar. Bahan-bahan ini mampu memberi kesan yang bagus kepada tanaman dan juga tanah.

4. Adakah Cuka Kayu (Wood Vinegar) dapat merangsang pertumbuhan akar?
Saintis di Thailand mendapati apabila cuka kayu disembur di atas tanah sekeliling tanaman, terdapat peningkatan bilangan mikrob baik dan merangsang pertumbuhan akar. Tambahan pula produk sampingan arang kayu ini mampu meningkatkan pertahanan pokok terhadap penyakit.

Open chat
Need help?
Hi, can i help you?
Powered by