≡ Menu

Kebaikan Cuka Kayu (Wood Vinegar) Untuk Tanaman

Kebaikan Cuka Kayu (Wood Vinegar)

Cuka Kayu (Wood Vinegar) adalah produk sampingan yang terhasil daripada pembakaran kayu tanpa udara bagi menghasilkan arang. Cuka kayu membantu tumbuh-tumbuhan berkembang dengan lebih baik dan lebih kuat, dan tahan terhadap perosak dan penyakit.

Hasil tanaman adalah berkualiti tinggi dan selamat. Kos pengeluaran yang rendah disebabkan oleh penjimatan kos bahan kimia.

Cuka kayu  boleh digunakan dalam pelbagai segmen. Walaupun terdapat banyak aplikasi yang mungkin, salah satu pasaran yang paling menjanjikan untuk cuka kayu berkaitan dengan pertanian dan pertanian organik. Cuka kayu adalah racun perosak dan baja yang sangat baik yang meningkatkan kualiti tanah, membantu menghilangkan perosak dan membantu dalam pertumbuhan tumbuhan dengan dapat mempercepatkan perkembangan tumbuhan. Ia sering digunakan untuk meningkatkan jumlah buah-buahan yang dihasilkan dalam kebun.

Cuka Kayu Wood Vinegar Cuka Kayu Shopee

Proses Membuat Cuka Kayu

Cuka kayu dihasilkan dalam proses pirolisis, iaitu jenis rawatan yang boleh digunakan untuk produk organik (berasaskan karbon). Apabila biomas terdedah kepada suhu tinggi dengan ketiadaan oksigen, ia akan melalui pemisahan kimia dan fizikal ke dalam molekul yang berbeza. Penguraian berlaku kerana kestabilan terma bahan ikatan bahan kimia yang terhad, yang membolehkannya hancur dengan menggunakan haba.

BACA:  Simple Plant Booster Untuk Pokok Cili

Suhu dan waktu kediaman yang digunakan dalam proses pirolisis mempengaruhi komposisi gas yang dihasilkan dalam pirolisis biomassa, jadi mendapatkan kualiti dan konsistensi pengeluaran cuka kayu sangat berkaitan dengan pengawalan dan ketepatan unit penukaran haba. Cuka kayu berkualiti tinggi dan seragam dihasilkan di bawah keadaan yang direka dengan tepat mengikut resipi pengeluar.

Proses Membuat Cuka Kayu Wood Vinegar Process

Antara kebaikannya adalah:

  1. Meningkatkan daya hidup dan kualiti tanaman dengan menyemburkan cuka kayu pada daun tumbuhan.
  2. Perlindungan daripada serangga berbahaya dan penyakit tumbuhan tertentu.
  3. Mengawal aktiviti biologi tanah dengan membantu mempengaruhi kepekatan mikrob yang berguna.
  4. Membantu dalam pembangunan akar yang lebih kuat untuk tumbuh-tumbuhan.
  5. Pengurangan bau dari baja yang dihasilkan
  6. Fasilitasi kompos – cuka kayu sebagai pengaktif kompos membantu mempercepat penukaran bahan menjadi kompos organik.
BACA:  Cara Tanam Pokok Durian Musang King
Cuka Kayu Wood Vinegar WNR Agro Cuka Kayu Shopee

Panduan Cara Guna Cuka Kayu

Campurkan dengan air dalam nisbah 1:50 (1 liter cuka kayu dan 50 liter air), atau sehingga nisbah 1: 800 (1 liter cuka kayu dan 800 liter air). Sembur ke atas pucuk tumbuhan. Cuka kayu, seperti hormon, akan diserap menjadi ranting, batang, atau daun.

Gambar: sobriyaacob.com
Sumber: Biogreen, FFTC

Cuka Kayu Wood Vinegar IBC Tank

WNR Agro PLT ada membekalkan Cuka Kayu yang bermutu tinggi dengan harga yang berpatutan. Anda boleh dapatkan Cuka Kayu di kedai kami di Seksyen 27, Shah Alam. Untuk pembelian borong boleh hubungi kami di bawah.

WNR WhatsApp Button

FAQ CUKA KAYU (WOOD VINEGAR)

1: Apa itu Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Cuka Kayu (Wood Vinegar) adalah produk sampingan yang terhasil daripada pembakaran kayu tanpa udara bagi menghasilkan arang.

BACA:  Rumah Semaian DIY Murah

2. Apakah fungsi Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Cuka kayu membantu tumbuh-tumbuhan berkembang dengan lebih baik dan lebih kuat, dan tahan terhadap perosak dan penyakit. Hasil tanaman adalah berkualiti tinggi dan selamat. Kos pengeluaran yang rendah disebabkan oleh penjimatan kos bahan kimia.

3. Apakah kandungan yang terdapat di dalam Cuka Kayu (Wood Vinegar)?
Cuka kayu mentah mempunyai lebih daripada 200 bahan kimia, seperti asid asetik, formaldehid, etil-valerat, metanol, tar, dan sebagainya.

4. Adakah Cuka Kayu (Wood Vinegar) dapat merangsang pertumbuhan akar?
Cuka kayu dapat merangsang tumbuh-tumbuhan mendapatkan akar yang kuat. Akar tumbuhan merembeskan asid organik yang larut dan diserap asid fosforik di dalam tanah, dan ia dianggap sebagai organik Asid dalam cuka kayu mempunyai kesan yang sama.

Open chat
Need help?
Hi, can i help you?