≡ Menu

Fertigasi: Cara Mudah Mengawal Rumpai

Mengawal Rumpai

Konsep asas kawalan rumpai untuk tanaman fertigasi adalah berkenaan dengan pengawalan dan pencegahan pada peringkat awal lagi iaitu sebelum ia menyerang tanaman. Walaupun pada hakikatnya adalah sukar untuk memastikan tanaman bebas dari rumpai yang menyebabkan penyakit, namun terdapat pelbagai kaedah dan panduan yang boleh digunakan untuk mengoptimumkan pengeluaran hasil tanaman.

Silvershine

Mengawal RumpaiFoto: Animagrotech

Selalunya pengusaha akan bentang plastik silvershine samada di keseluruhan tapak fertigasi ataupun hanya di bahagian bawah polibeg sahaja. Ukuran silvershine kebiasaannya 4 kaki lebar dan satu gulung sepanjang 250 meter berharga dalam lingkungan RM60 – RM75. Sangat nipis dan ringan, sukar untuk dibentang dengan baik dan mudah koyak, tidak tahan lama terutamanya jika dibentangkan di lorong-lorong laluan jalan kaki. Kurang dari setahun silvershine akan koyak, reput dan rumpai mula tembus jadi perlu kerap digantikan dengan yang baru.

Kegunaan sebenar silvershine ni adalah sebagai sungkupan untuk tanaman di atas batas, yang mana memang bukan di tempat yang laluan dan memang akan ditukar ganti setiap kali mula musim tanaman baru.

Weedmat

Mengawal Rumpai

Weedmat berupa seperti fabric plastik yang dianyam. Jadi, air hujan yang turun akan meresap ke tanah dan takkan bertakung di atas weedmat. Tahan lebih lama dan sangat mudah untuk dibentangkan berbanding silvershine. Ukurannya 2 meter lebar dan satu gulung panjangnya 200 meter. Tetapi harganya agak mahal, sekitar RM580 segulung. Ada juga saiz yang berbeza, seperti 1.2 meter x 200 meter dan 2 meter x 30 meter.

Walaupun harga weedmat lebih mahal, namun ketahanannya mungkin lebih praktikal dan ekonomikal kerana tidak perlu untuk menukar banyak kali kalau hendak dibandingkan dengan penggunaan silvershine. Ketahanan weedmat adalah sekitar 3-5 tahun.

Merumput

Namun, walaupun menggunakan apa cara sekalipun, nescaya akan ada juga rumpai yang berjaya menembusi pertahanan. Jadi, perlulah diawasi juga dengan cara melawat kebun dan ladang sekali sekala dan cabut rumput-rumput yang mula tumbuh kalau ada. Jangan tunggu sampai rumpai dah merebak dan membiak pesat baru nak cabut, nanti akan terasa bebannya.

Meracun

Tapi kalau tak dapat dikawal, boleh lah menggunakan racun rumpai. Namun tidak digalakkan sebab mungkin racun rumpai akan memberi kesan yang negetif terhadap tanaman fertigasi kita. Kalau boleh, elakkan penggunaan racun rumpai. Lagipun kalau tak gunakan racun rumpai, alam sekitar akan lebih terpelihara dan sejahtera.

Jadi, jangan biarkan rumpai tumbuh di sekitar polibeg fertigasi kita. Kalau rumpai dah merimbun di bahagian luar polibeg, nescaya benih-benih rumpai akan dapat masuk ke dalam polibeg dah akan turut tumbuh subur di dalam polibeg. Rugi sebab baja yang kita bagi untuk tanaman kita akan dicuri oleh rumpai-rumpai yang menumpang di dalam polibeg.

Mari kita sama-sama pelihara tapak pertanian kita agar tidak diserang rumpai-rumpau yang nakal tu!

Sumber: Fertigasi Mutiara

BACAAN SETERUSNYA

Fertigasi Halia: Teknologi Penanaman Halia Secara ... FERTIGASI HALIA: PENGENALAN Halia (Zingiber officinale Roscoe) ialah tumbuhan yang mempunyai nilai perubatan dan komersial yang tinggi dan meng...
Petua Pokok Cili Sihat dan Tahan Penyakit Petua Pokok Cili Sihat dan Tahan Penyakit - Pokok cili antara pokok yang sukar untuk ditanam. Bermula ketika proses semaian sehinggalah kepada men...
Sistem Mini Fertigasi Untuk 10-20 Polibeg Panduan kepada mereka yang berminat merekabentuk sistem mini fertigasi untuk 10-20 polibeg. Mudah dan ringkas. Tidak perlu pergi kursus 4H2M bagai...
Fertigasi Cili: Penanaman Cili Menggunakan Sistem ... Fertigasi Cili - Pengenalan Teknologi fertigasi merupakan teknik penanaman yang telah terbukti memberi kesan yang baik pada tanaman sayuran dan...
Fertigasi Misai Kucing: Teknologi Penanaman Misai ... Fertigasi Misai Kucing: Pengenalan Misai kucing atau nama saintifiknya Orthosiphon stamineus merupakan herba berdaun yang popular di Malaysia. ...